De mythe van multitasken.

Hou jij ook zo van multitasken? Heerlijk, lekker snel van alles tegelijk doen. Met je telefoon op de speaker een gesprek voeren, ondertussen je facebook checken, ook nog even je messenger berichtjes beantwoorden en een broodje eten kan er ook nog wel bij.

Je hebt het gevoel overal bovenop te zitten, niks te missen en lekker productief bezig te zijn.

In deze blog ga ik je uit leggen dat multitasken een illusie is. Dat mutitaskers meester zijn in alles wat er niet toe doet, ze veel minder voor elkaar krijgen dan ze denken en waarom je er zelfs een minder leuk leven door krijgt.

Maar dan moeten we eerst even terug naar het begin. Dus ga er even goed voor zitten en laat je niet afleiden, als dat lukt ))

Onze gedachten

Onze gedachten vormen de basis voor alles wat we in het leven willen bereiken.

Laat de zin even goed op je inwerken, hier staat namelijk nogal wat. Het maakt je namelijk ook meteen verantwoordelijk. Het vermogen om je brein te managen is van cruciaal belang. Hoe beter je dit kunt hoe meer kwaliteit de keuzes die je maakt in je leven zullen hebben.

Als we helder, kalm en geconcentreerd zijn kunnen we onze gedachten het beste sturen.

Volgens wetenschappers is het helaas zo dat onze gedachten de helft van ons wakkere leven afdwalen. Al die tijd zijn we dus niet goed aan het opletten wat er gebeurt.

Testje

  1. Stel een timer in op 45 seconden
  2. Concentreer je op een gedachte
  3. Focus je volledig op dit ene aspect en verder nergens anders op
  4. Besteed geen aandacht aan andere gedachten of geluiden tot de tijd is verstreken

Echt even doen!

En? Gelukt?

Vast niet. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je gedachten al heel snel afdwaalden naar andere zaken. Maak je geen zorgen, je bent volkomen normaal.

Aandacht als sleutel tot succes

Het testje laat zien hoe snel gedachten een eigen leven gaan leiden als je niet oppast. Voor de meeste van ons is het moeilijk om onze gedachten te bepalen en zelf te kiezen waar je aandacht aan besteedt.

De natuurlijke neiging van de geest om af te dwalen is de laatste decennia sterker geworden. In zeer korte tijd zijn we van typemachine en telefoon overgestapt op computer, e-mail, sms, appen, instagram, smartphone. Er zijn bergen bewijzen van het schadelijke effect dat deze digitale overkill heeft op onze focus en productiviteit maar ook op ons geluk.

Voortdurend hebben we te kampen met afleiding en een overvloed aan informatie. Onze telefoons, tablets, email, appjes doen voortdurend een beroep op onze aandacht. Vele van ons hebben geen idee hoe we hier mee om moeten gaan.

Dus je snapt dat het vermogen om je aandacht te sturen maar ook de kwaliteit van je aandacht de sleutel is tot je succes in je leven en dus ook in je werk.

In het digitale tijdperk hebben we dus een probleem. We worden constant overspoeld met informatie, onze smartphone vraagt steeds weer onze aandacht. Afleiding ligt overal op de loer.

En als we dan aan het werk zijn is onze aandacht niet meer dan ongeveer 50% taakgericht, de rest van de tijd dwaalt de aandacht af.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat in het digitale tijdperk aandacht een nieuwe voorwaarde is voor succes.

Multitasken.

Dan nu weer terug naar multitasken. Waarom zijn we hier nou eigenlijk zo gek op?

Het blijkt dat ons brein een vaste manier heeft om te reageren op de onophoudelijke stroom van afleidingen in het digitale tijdperk. Ons brein probeert aan alles tegelijk aandacht te besteden. Het schiet in de multitaskstand. Misschien denk je nu, geweldig toch! Alles tegelijk doen en dus meer gedaan krijgen.

Helaas, onderzoek toont aan dat multitasken ons meer tijd kost, we meer fouten maken en veel meer mentale energie gebruiken.

Ons brein is geen computer

De meeste mensen lopen nog steeds rond met de illusie dat we aandacht kunnen besteden aan meer dan een ding tegelijk. Natuurlijk kunne we veel dingen doen zonder onze aandacht erbij te hebben, dus zonder er bewust bij na te denken.

Maar neurologisch gezien zijn we helemaal niet in staat om onze aandacht te focussen op twee dingen tegelijk. Als we denken aan multitasken zijn we in werkelijkheid bezig met taakwisseling-serieel tasken: onze aandacht heel snel verleggen van de ene taak naar de andere. Dus de ene seconde is de aandacht bij het verkeer en de andere seconde is de aandacht gericht op je telefoon of je kinderen. We schakelen zo snel dat we de illusie hebben dat we aandacht besteden aan allebei tegelijk maar dat is niet zo.

De term multitasken komt uit de computerindustrie en slaat op het vermogen van de computer om meerdere verschillende datastromen te kunnen verwerken. Computers hebben geen enkele moeite om een film af te spelen, mais te ontvangen, een spreadsheet te verwerken en ook nog even te scannen op virussen en dit allemaal tegelijkertijd.

Maar ons brein is geen computer. Een computer heeft verschillende processors die allemaal tegelijkertijd functioneren: een mens heeft maar een brein en een aandachtsmogelijkheid.

Er is heel veel onderzoek gedaan naar multitaskers en wat blijkt?

Multitaskers zijn meester in alles wat irrelevant is; ze laten zich door van alles en nog wat afleiden.

Ook blijkt dat multitasken het geheugen aantast, het plezier in je vermindert, een negatieve invloed heeft op je gezondheid en je relaties verslechtert.

En het gaat nog verder. Multitasken gaan ten koste van de effectiviteit omdat het langer duurt om een taak af te ronden en het tot meer fouten leidt. Hoe komt dit dan vraag je je misschien af.

Het kost tijd om onze aandacht steeds weer te verleggen van de ene naar de andere taak, soms duurt dit een paar seconden maar soms ook wel een paar minuten. Dit noemen we shift-time.

Ook is ontdekt dat multitasken het creatief en innovatief denken enorm belemmert.

Waarom we het allemaal doen

 Omdat het verslavend is.

Ja, verslavend. Ons brein is er gek op. Het zorgt voor een dopamine injectie in het brein. Snel switchen tussen taken geeft namelijk een lekker gevoel. Dopamine is een door het lichaam zelf aangemaakte  neurotransmittor in het brein die direct verband houdt met verslaving. Het zorgt voor een gevoel van blijdschap en beloning. Vanwege deze instant beloning is het brein steeds opzoek naar een nieuwe dopaminekick, en snelle makkelijke taken zoals appen en facebooken voorzien daar perfect in!

Gelukkig is dit patroon te doorbreken, maar dat vergt wel enige tijd. In mijn volgende blog vertel ik je alles over hoe je met scherpe focus en een open bewustzijn je kunt concentreren op waarop je maar wilt en met minimale inspanning en hoe jij verstandige keuzes kunt maken over waarop je je aandacht richt. Met als gevolg dat je meer inzicht krijgt en minder last ervaart van alle ruis uit de buitenwereld.

Over de schrijver
Ik geloof dat ieder mens kan leven vanuit bezieling. Leven vanuit je diepste verlangens en daarbij gebruik maken van alle talenten die in jou besloten liggen. Ieder mens heeft dit vermogen en als we dit ten volle benutten kunnen we leven met compassie voor onszelf en dus ook voor anderen, maken we keuzes die goed zijn voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn en doen we werk waar we voldoening en plezier aan beleven en ons geld mee verdienen.Kortom, dan leven we voluit!
Reactie plaatsen